Bambaloni – tunezyjskie pączki

Bambaloni czyli tunezyjski pączek w kształcie pierścienia, smażony na głębokim oleju posypany cukrem. Uważa się, iż najlepsze bambaloni można znaleźć w Sidi Bou Said, chociaż i w innych częściach kraju można spotkać się z tym smakołykiem. Są przyrządzane w domach, jednak większość Tunezyjczyków po prostu je kupuje na ulicy.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- saszetka droższy suchych
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- ok. 0,5 l wody
- łyżka oliwy
- cukier
- olej
Sposób przygotowania:
Drożdże zalewamy w małej szklaneczce ciepłą wodą, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 min. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, jajko, sól. Wyrabiamy ciasto co jakiś czas dodając trochę wody oraz oliwy. Kiedy ciasto jest już jednolitą masą, odstawiamy na kolejne 15 min. Ciasto powinno być bardzo miękkie ale do rąk bardzo nie powinno się kleić. Bambaloni smaży się na rozgrzanym ogniu, ale zanim to trzeba zadbać o konkretny kształt. Na dłonie wylewamy trochę oleju lub oliwy – to pomoże nam by ciasto nie kleiło się do naszych dłoni. Urywamy kawałeczek ciasta, robimy z niego spłaszczoną kuleczke a w środku robimy palcami dziurę i do rozgrzanego oleju. Kiedy bambaloni jest już zarumienione, wyciągamy, kładziemy na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym a po chwili wkładamy do cukru (najlepiej by był drobno zmielony) i mamy tunezyjskie bambaloni.