Brik

Brik to tunezyjska przekąska, bardzo popularna zwłaszcza w Ramadanie. Danie przyrządzane jest z ciasta malsouka i farszu – najczęściej jajka, tuńczyk i ziemniaki. Brik jest znany też w innych krajach (czasami w trochę zmienionej postaci) – Algierii i Libii jako bourek czy w Turcji jako bӧrek. W Tunezji nie jest popularne przygotowanie samodzielnie ciasta malsouka, najczęściej gospodynie po prostu kupują już gotowe ciasto w sklepie.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 ml wody,
  • 0,5 kieliszka oleju lub oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2-3 ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • 1-2 jajka,
  • tuńczyk,
  • olej.

Sposób przyrządzenia:

Aby przyrządzić samodzielnie ciasto malsouka należy zmieszać składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, wody, oleju/oliwy, soli oraz zmiksować około 5 min. Przygotować garnek z gotującą się wodą, postawić na niego patelnie. Surowe ciasto nakładamy pędzlem kuchennym tak aby nigdzie nie pojawiły się dziury. Czekamy aż ciasto się “zsiadnie”. Delikatnie ściągamy ciasto z patelni. Co ważne nie kładziemy gorącego ciasta na inne placki. Następnie ugotowane ziemniaki pokroić, dodać posiekaną natkę pietruszki, odsączony tuńczyk oraz ugotowane jajka również pokrojone w kosteczkę bądź surowe i oliwę – to razem mieszać (w przypadku surowego jajka nałożyć na zmieszane resztę składników na cieście). Na ciasto nałożyć farsz i zwinąć je według upodobań – na pół, w trójkąty lub cygara. Na rozgrzanym oleju na patelni smażyć briki.