Chorba lsen 3asfour

Chorba w dialekcie tunezyjskim to po prostu zupa, a dzisiejsza propozycja to zupa z makaronem “ptasie jęzory“. Bardzo popularna w czasie Ramadanu i nie tylko.
Składniki:
- 300 g mięsa np. kurczak lub cielęcina,
- olej,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- mała cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- cieciorka,
- 2 łyżeczki harrisy,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżeczka papryki ostrej,
- łyżeczka tabel,
- łyżeczka kurkumy
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- 1,5 l wody,
- 150 g makaronu lsen 3asfour, makaron powinien być z semoliny ale na rynku polskim dostępny jest makaron Lubella Jajeczna Ryż tylko, że pszenny.

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy olej w takiej ilości aby delikatnie przykrył dno garnka. Następnie wkładamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę, seler, natkę, wsypujemy przyprawy, wcześniej zamoczoną cieciorkę i nie zapomnijmy o przecierze pomidorowym. Dolewamy wody, mieszamy i na małym ogniu gotujemy pod przykrywką ok 40 min. Na koniec wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze 10 min. Zupę podajemy tradycyjnie z bagietką i opcjonalnie z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.