Chorba lsen 3asfour

Chorba w dialekcie tunezyjskim to po prostu zupa, a dzisiejsza propozycja to zupa z makaronem “ptasie jęzory“. Bardzo popularna w czasie Ramadanu i nie tylko.

Składniki:

  • 300 g mięsa np. kurczak lub cielęcina,
  • olej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • mała cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • cieciorka,
  • 2 łyżeczki harrisy,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka papryki ostrej,
  • łyżeczka tabel,
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 1,5 l wody,
  • 150 g makaronu lsen 3asfour, makaron powinien być z semoliny ale na rynku polskim dostępny jest makaron Lubella Jajeczna Ryż tylko, że pszenny.
Składniki na chorbe

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy olej w takiej ilości aby delikatnie przykrył dno garnka. Następnie wkładamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę, seler, natkę, wsypujemy przyprawy, wcześniej zamoczoną cieciorkę i nie zapomnijmy o przecierze pomidorowym. Dolewamy wody, mieszamy i na małym ogniu gotujemy pod przykrywką ok 40 min. Na koniec wsypujemy makaron i gotujemy jeszcze 10 min. Zupę podajemy tradycyjnie z bagietką i opcjonalnie z odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.

Related Post