Mięso halal

Halal oznacza „dozwolone”, „zgodne z prawem”. Nie dotyczy to tylko jedzenia czy picia ale ogólnie wszelkich zasad islamu, które powinni przestrzegać muzułmanie. Przyjrzyjmy się jednak jedzeniu halal.

Jakie jedzenie jest halal?

Wiele osób od razu pomyśli, że muzułmanie mogą jeść wszystko oprócz wieprzowiny. Otóż i tak i nie. Oczywiście muzułmanie nie mogą spożywać wieprzowiny ale też m.in. mięsa z dzików, psów, udomowionego osła, zwierząt mięsożernych z pazurami i kłami np lwów, drapieżnych ptaków, robaków oraz krwi czy padłego zwierzęcia. Ważne też jest aby zwierzę nie było zabite z okrucieństwem, zabite od uderzenia, zaduszone, ubodzone czy nadjedzone przez dzikie zwierzę. Dlatego też muzułmanie korzystają z uboju rytualnego.

Nie powinni także spożywać produktów, które zawierają zakazane pokarmy. Tak więc na przykład produkty z wieprzową żelatyną albo z koszenilą (czerwony barwnik, który produkowany jest z owadów, robaczków, używany w żywności – m.in. jogurtach, ciastkach, słodyczach, sosach;poznasz po oznaczeniu E120) są zakazane.

Dhabiha

Dhabiha to metoda uboju rytualnego. Obowiązują tu ściśle określone zasady. Uboju może dokonać zdrowy psychicznie muzułmanin, który nie jest pod wpływem żadnych środków odurzających np alkoholu. Powinien mieć przygotowany naostrzony nóż, ostrze powinien trzymać w ukryciu do ostatniej chwili.

Zwierzę powinno być żywe, traktowane z szacunkiem, jego głowa powinna być skierowana w stronę Qibla (kierunek w stronę Kaaby w świętym Meczecie w Mekce). Zwierzę nie powinno widzieć śmierci innego zwierzęcia dlatego najlepiej powinno być zabijane indywidualnie lub w odosobnieniu.

Przed ubojem muzułmanin powinien powiedzieć Bismillah. Mężczyzna wykonuje jedno, głębokie cięcie na gardle, przecinając tchawicę, żyły i tętnice szyjne ale rdzeń kręgowy powinien być nienaruszony.

W Tunezji

Ponieważ prawie całe społeczeństwo wyznaje islam lub identyfikuje się jako muzułmanin w Tunezji nie ma problemu z dostępnością mięsa halal. Tylko czy jest pewność, że spełnione zostały wszystkie warunki do uboju rytualnego? Patrząc co się dzieje w święta Eid Al Adha, kiedy to wcale nie spełniają wszystkich warunków uboju, mam pewne wątpliwości. W Tunezji znaleźć można też mięso haram (zakazane) czyli wieprzowinę, ale jest dostępna w niewielu miejscach.

W Polsce i w Europie

Certyfikat halal (halalinstitute)

W Polsce ubój rytualny jest legalny, przeciwności do kilku innych innych Europejskich krajów gdzie jest zakazany lub ograniczony. Mimo tego, że nie jesteśmy krajem muzułmańskim, w Polsce istnieją fabryki zajmujące się produkcją mięsa halal. Aby dana ubojnia mogła sprzedawać swoje produkty jako halal musi uzyskać certyfikat Halal, który potwierdza zgodność produktu z wymaganiami islamu, dotyczącymi produkcji, pakowania i przechowywania wyrobów. Większość produkcji z polskich ubojni jest jednak eksportowana do Niemiec, Francji czy innych państw europejskich oraz do państw trzecich. Polska produkcja mięsa halal za 2019 rok to 377 ton mięsa wołowego i 855 ton drobiu (dane światrolnika.info). Konsumpcja mięsa halal w Polsce jest marginalna. Często żyjący tutaj muzułmanie mają problem z dostępem do takiego mięsa. Najczęściej kupić można przy meczetach albo ubojniach. Niektóre restauracje również bazują na mięsie i produktach halal.

Producenci mięsa halal w Polsce

Harbi Meat w Warszawie zajmuje się produkcją różnego rodzaju mięsa halal dla polskich sklepów i restauracji.

Adros Borowski w Dobrzycy – halal kurczaki

Cedrob S.A w Ciechanowie – halal kury i kurczaki

Biernacki Sp. z o.o. w Golinie – halal bydło

Tekst napisany na podstawie kilku fragmentów Koranu (5:3; 5:96)oraz zweryfikowany przez parę osób wyznających islam.

Related Post