Fricasse

Frikasse czyli słony pączek wypełniony sałatką mechouia, tuńczykiem, ziemniakami, jajkiem, oliwkami i harrisą. Bardzo popularne, dostępne praktycznie na każdym rogu w Tunezji. Prawdopodobnie frikasse powstało w XIX wieku w żydowskich rodzinach w Tunezji.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 300 ml letniej wody,
- 5 dag drożdży,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sałatka mechouia,
- harrisa,
- tuńczyk,
- 3 ziemniaki,
- kapary,
- oliwki.
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, w garnku dosypujemy powoli mąki, dodajemy cukier i sól, następnie mieszamy i ugniatamy powstałe ciasto. Ciasto odkładamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na małe kawałki i z tych kawałeczków ugniatamy je na kształt małych bułek. Następnie smażymy na głębokim oleju (tak jak to się robi z naszymi polskimi pączkami). 2 jajka gotujemy na twardo, kroimy je w kosteczkę bądź plastry, ziemniaki również gotujemy i kroimy. Każdą bułkę przecinamy i nakładamy kolejno harrise, sałatkę, ziemniaki, jajka i pozostałe składniki.