Fricasse

Frikasse

Frikasse czyli słony pączek wypełniony sałatką mechouia, tuńczykiem, ziemniakami, jajkiem, oliwkami i harrisą. Bardzo popularne, dostępne praktycznie na każdym rogu w Tunezji. Prawdopodobnie frikasse powstało w XIX wieku w żydowskich rodzinach w Tunezji.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 300 ml letniej wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sałatka mechouia,
  • harrisa,
  • tuńczyk,
  • 3 ziemniaki,
  • kapary,
  • oliwki.

Sposób wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, w garnku dosypujemy powoli mąki, dodajemy cukier i sól, następnie mieszamy i ugniatamy powstałe ciasto. Ciasto odkładamy na 1,5 h do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na małe kawałki i z tych kawałeczków ugniatamy je na kształt małych bułek. Następnie smażymy na głębokim oleju (tak jak to się robi z naszymi polskimi pączkami). 2 jajka gotujemy na twardo, kroimy je w kosteczkę bądź plastry, ziemniaki również gotujemy i kroimy. Każdą bułkę przecinamy i nakładamy kolejno harrise, sałatkę, ziemniaki, jajka i pozostałe składniki.