Harrisa 7loua

Harrisa 7loua, zwana też w zależności od regionu Hrissa czy hrisset louz, to pyszne szybkie ciasto z semoliny. Ciasto znane jest też w innych krajach po innymi nazwami – w Algerii to Kalb el Louz, w Egipcie jako Basboussa czy w Tunezji jako ravani.
W Tunezji ciasto to jest popularne. Najczęściej Tunezyjczycy kupują kawałki ciasta na ulicznych stoiskach lub na targach, rzadziej pieką sami w domu.
Składniki:
- Ciasto
- 400 g drobnej semoliny,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 125g masła lub margaryny,
- 2 jogurty naturalne,
- opakowanie cukieru waniliowego,
- kilka kropel aromatu migdałowego
- kilka migdałów do dekoracji.
- Syrop:
- 1 szkl. wody,
- 1 szkl. cukru,
- pół średniej cytryny
- kilka kropel wody z kwiatu pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Najlepiej zacząć od przygotowania syropu. Do rondelka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy oraz plasterki cytryny. Stawiamy na ogniu i gotujemy aż syrop lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czas na ciasto. W jednej misce mieszamy jogurty z cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce mieszamy semolinę z mąką, delikatnie zamieszać. Następnie dodajemy do tego roztopione masło i dłonią mieszając łączymy składniki. Potem dodajemy aromat oraz jogurty z cukrami, i mieszamy. Ciasto wykładamy do blachę do pieczenia o wymiarach 23x23cm. Wyrównujemy górę ciasta łyżką i kroimy ciasto w kwadraty, kładąc na środek kwadratu migdał. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180° (góra-dół) na 45-55 min aż ciasto będzie zarumienione. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasta od razu przy pomoc chochelki stopniowo polewać ciasto syropem aby nasiąkło nim. Odstawić do wystygnięcia.