Kamounia

Kamounia

Kamounia czyli gulasz z podrobów, najczęściej z wątróbki. Nieodzownym składnikiem tego dania jest kumin (kmin rzymski, nie mylić z kminkiem) od którego wzięło swoją nazwę.

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka harrisy
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka kurkumy
  • natka pietruszki
  • pieprz i sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Wątróbkę, pomidor oraz czosnek kroimy w kostkę, natomiast cebulę w plastry. Pokrojoną cebulę wsypujemy do rondla na rozgrzanym olejem, smażymy cebulę aż zmieni kolor na lekko złoty. W między czasie na patelni smażymy wątróbkę. Do cebuli dokładamy pomidory, przecier pomidorowy, harrisę, przyprawy: paprykę i kurkumę, pieprz i sól, czosnek, wodę i gotujemy to 20 – 25 min. Po tym czasie dodajemy wątróbkę. Gotujemy do momentu aż przygotowywany sos będzie miał jego konsystencję. Jednak nie zapomnijmy mniej więcej 5 min przez końcem gotowania dodać najważniejszy składnik – kumin. Danie możemy przystroić posiekaną natką pietruszki. Saha lik!