Kamounia

Kamounia czyli gulasz z podrobów, najczęściej z wątróbki. Nieodzownym składnikiem tego dania jest kumin (kmin rzymski, nie mylić z kminkiem) od którego wzięło swoją nazwę.
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki
- 1 średnia cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka harrisy
- 3 szklanki wody
- 1 łyżka czerwonej papryki
- 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżka kurkumy
- natka pietruszki
- pieprz i sól
- olej
Sposób przygotowania:
Wątróbkę, pomidor oraz czosnek kroimy w kostkę, natomiast cebulę w plastry. Pokrojoną cebulę wsypujemy do rondla na rozgrzanym olejem, smażymy cebulę aż zmieni kolor na lekko złoty. W między czasie na patelni smażymy wątróbkę. Do cebuli dokładamy pomidory, przecier pomidorowy, harrisę, przyprawy: paprykę i kurkumę, pieprz i sól, czosnek, wodę i gotujemy to 20 – 25 min. Po tym czasie dodajemy wątróbkę. Gotujemy do momentu aż przygotowywany sos będzie miał jego konsystencję. Jednak nie zapomnijmy mniej więcej 5 min przez końcem gotowania dodać najważniejszy składnik – kumin. Danie możemy przystroić posiekaną natką pietruszki. Saha lik!