Kifta – tunezyjskie placuszki ziemniaczane

Kifta lub kefta to tunezyjskie placuszki, których głównym składnikiem są ziemniaki, ryba lub mięso i bułka tarta. Przepis na to danie różni się w zależności od regionu kraju. Ja mam dla Was przepis od teściowej.
Składniki:
- 4 jaj (w tym jedno na twardo)
- natka pietruszki
- 5 małych ziemniaków,
- 1/2 cebuli,
- puszka tuńczyk,
- 2 łyżeczki papryki czerwonej,
- łyżeczka ras el hanout,
- garść bułki tartej,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i jednego jajka. W między czasie szatkujemy natkę pietruszki, przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka, którego uprzednio wycisnęliśmy z oleju lub wody (zależy jaki kupiliśmy). Kroimy cebule w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Teraz dodajemy wszelkie przyprawy, następnie ugotowane i pokrojone w kostkę jajko. Po ugotowaniu ziemniaków ugniatamy je i dodajemy do reszty składników a na koniec surowe jajka. Teraz sól i pieprz, i dokładnie mieszamy a potem wyrabiamy nasze surowe “ciasto” jak sznycle i smażymy na patelni.