Kifta – tunezyjskie placuszki ziemniaczane

Placuszki kifta

Kifta lub kefta to tunezyjskie placuszki, których głównym składnikiem są ziemniaki, ryba lub mięso i bułka tarta. Przepis na to danie różni się w zależności od regionu kraju. Ja mam dla Was przepis od teściowej.

Składniki:

  • 4 jaj (w tym jedno na twardo)
  • natka pietruszki
  • 5 małych ziemniaków,
  • 1/2 cebuli,
  • puszka tuńczyk,
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej,
  • łyżeczka ras el hanout,
  • garść bułki tartej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i jednego jajka. W między czasie szatkujemy natkę pietruszki, przekładamy do miski, dodajemy tuńczyka, którego uprzednio wycisnęliśmy z oleju lub wody (zależy jaki kupiliśmy). Kroimy cebule w kosteczkę i dodajemy do reszty składników. Teraz dodajemy wszelkie przyprawy, następnie ugotowane i pokrojone w kostkę jajko. Po ugotowaniu ziemniaków ugniatamy je i dodajemy do reszty składników a na koniec surowe jajka. Teraz sól i pieprz, i dokładnie mieszamy a potem wyrabiamy nasze surowe “ciasto” jak sznycle i smażymy na patelni.