Loubia tunisienne – tunezyjska fasolka

Loubia bel kaaber

Loubia czyli zupa/gulasz z fasolką i wołowymi pulpetami. Loubia to znane i lubiane danie w kilka krajach Afryki Północnej. W każdym kraju jednak przepis delikatnie się różni. W Tunezji loubia koniecznie przygotowywana jest z mięsem – wołowym, wielbłądzim czy pulpetami. Ja najbardziej lubię wersję z pulpetami z mięsa mielonego wołowego.

Składniki:

  • 400g fasoli
  • 500g mięsa mielonego wołowego
  • 6 ząbki czosnku
  • 0,5l wody
  • 2 łyżeczki kolendry lub tabel
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • garść torchi (marynowanych marchewek)
  • 100g oliwek
  • 50 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Najpierw trzeba przygotować pulpety. Do mięsa dodajemy sprasowane 3 ząbki czosnku oraz tabel a następnie należy uformować pulpety na średnicy 2 cm.

Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy sprasowany czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie należy dolać wody, oliwki, klosiki, marchewkę i gotować przez około 30 minut. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy aż fasola będzie miękka. I gotowe.