Loubia tunisienne – tunezyjska fasolka

Loubia czyli zupa/gulasz z fasolką i wołowymi pulpetami. Loubia to znane i lubiane danie w kilka krajach Afryki Północnej. W każdym kraju jednak przepis delikatnie się różni. W Tunezji loubia koniecznie przygotowywana jest z mięsem – wołowym, wielbłądzim czy pulpetami. Ja najbardziej lubię wersję z pulpetami z mięsa mielonego wołowego.
Składniki:
- 400g fasoli
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 6 ząbki czosnku
- 0,5l wody
- 2 łyżeczki kolendry lub tabel
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka pieprzu
- garść torchi (marynowanych marchewek)
- 100g oliwek
- 50 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba przygotować pulpety. Do mięsa dodajemy sprasowane 3 ząbki czosnku oraz tabel a następnie należy uformować pulpety na średnicy 2 cm.
Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy sprasowany czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy i podsmażamy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie należy dolać wody, oliwki, klosiki, marchewkę i gotować przez około 30 minut. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy aż fasola będzie miękka. I gotowe.