Mille Feuille

Ciasto Mille Feuille (czyt. milfej) to bardzo popularne i lubiane ciasto w Tunezji, dostępne praktycznie w każdej cukierni (patisserie), najczęściej sprzedawane już w kawałkach. Mille feuille pochodzi z Francji, w Tunezji rozpowszechnili je oczywiście Francuzi.
Czym właściwie jest mille feuille? To deser składający się z trzech płatów ciasta francuskiego przełożonych kremem budyniowym. Ciasto oblane jest lukrem z charakterystycznym wzorkiem, w Tunezji często spotykałam się z tym, iż (tak jak na zdjęciu) oblane jest karmelem.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego (po 300g),
- 600 ml mleka,
- laska wanilii bądź 3 łyżeczki cukru wanili(n)owego,
- 6 żółtek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej/kukurydzianej,
- 100 g cukru,
- 150 g cukru pudru,
- woda,
- opcjonalnie 2 łyżeczki mleka skondensowanego karmelowego.
Sposób przygotowania:
CIASTO: Ciasto francuskie można samemu przygotować albo po prostu kupić w sklepie już gotowe ciasto. W przypadku drugiej wersji – należy pamiętać, iż ciasto powinno mieć temperaturę pokojową. Ciasto należy rozwałkować, nakłuć widelcem w wielu miejscach, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto należy znów przykryć papierem do pieczenia a na to nałożyć drugą formę aby miało równy kształt. Ciasto wkładamy na 15 min do rozgrzanego piekarnika w temperaturze 200° z formą, następnie pieczemy przez 5 min bez formy. To samo należy wykonać z drugim płatem ciasta.
KREM: Mleko razem z laską wanilii lub cukru waniliowego podgrzać doprowadzając je do wrzenia. W tym czasie żółtka wraz cukrem utrzeć, następnie dodać obie mąki i dalej miksować aż powstanie jednolita masa. Do masy dodać najpierw odrobinę ugotowanego mleka, wymieszać a następnie dodać resztę mleka i znów porządnie wymieszać. Całość przelać ponownie do rondla/garnka i gotować masę przez około 3 minuty cały czas mieszając aż uzyska się konsystencję kremu. Odstawić do ostudzenia przykrywając folią aluminiową.
LUKIER: Cukier puder wymieszać dokładnie z małą ilością wody, ewentualnie dodać na modłę tunezyjską mleka karmelowego i wymieszać.
Ciasto pokroić na 3 równe części. Ostudzony krem nałożyć na 2 części ciasta, połączyć każdą z części tak aby w rezultacie uzyskać ciasto – krem – ciasto – krem – ciasto. Wierzch mille feuille oblać lukrem i korzystając z rękawa cukierniczego udekorować wzorkiem z kakao.
Smacznego!