Ojja merguez

Ojja merguez czyli jajecznica z kiełbaskami merguez. Merguez to kiełbaski jagnięce, bardzo popularne w Tunezji, w Polsce również są do zdobycia w hipermarketach Auchan. Danie można przygotować również bez kiełbasek. To idealne danie w tunezyjskim stylu na śniadanie lub kolację. Potrawa ta często jest mylona z innym daniem – shakshuką.
Składniki (na całą dużą patelnie):
- olej
- 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki chilli
- 1-2 łyżki harrisy
- sól
- 1 pomidor
- szklanka wody
- 1 cebula
- garść kaparów
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 jajek
- kiełbaski merguez
Sposób przygotowania:
Na gorącym tłuszczu smażymy kiełbaski merguez dodając chilli, harrise, przecier pomidorowy, czosnek, kapary, pokrojoną w plastry paprykę, w kostkę pomidor oraz cebule i dolewamy wody. Po 20-25 min dodajemy jajka i pozostawiamy na ogniu do momentu aż jajka się zetną, solimy. Danie to je się z bagietką, nakładając na kawałek bagietki danie.