Ojja merguez

Ojja merguez

Ojja merguez czyli jajecznica z kiełbaskami merguez. Merguez to kiełbaski jagnięce, bardzo popularne w Tunezji, w Polsce również są do zdobycia w hipermarketach Auchan. Danie można przygotować również bez kiełbasek. To idealne danie w tunezyjskim stylu na śniadanie lub kolację. Potrawa ta często jest mylona z innym daniem – shakshuką.

Składniki (na całą dużą patelnie):

  • olej
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki chilli
  • 1-2 łyżki harrisy
  • sól
  • 1 pomidor
  • szklanka wody
  • 1 cebula
  • garść kaparów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 jajek
  • kiełbaski merguez

Sposób przygotowania:

Na gorącym tłuszczu smażymy kiełbaski merguez dodając chilli, harrise, przecier pomidorowy, czosnek, kapary, pokrojoną w plastry paprykę, w kostkę pomidor oraz cebule i dolewamy wody. Po 20-25 min dodajemy jajka i pozostawiamy na ogniu do momentu aż jajka się zetną, solimy. Danie to je się z bagietką, nakładając na kawałek bagietki danie.