Slata mechouia – sałatka z grilowanych warzyw

Slata mechouia oznacza dokładnie grillowana sałatka. To bardzo popularna sałatka w Tunezji. Grillowane składniki często przygotowywane są w Tunezji na kenoun czyli pustej ceramice z terakoty, używanej jako ruszt do grillowania potraw na węglu drzewnym. Sałatka jest też częstym składnikiem do innych dań.

Składniki:
- 5 zielone podłużne papryki
- 3 pomidory
- 1 czosnek
- olej bądź oliwa
- sól
Ilość składników zależy jakiej wielkości są warzywa. Można też zamiast podłużnych zielonych papryk, które są trudniej dostępne w Polsce, użyć zwykłych papryk ale smak będzie jednak inny.
Sposób przygotowania:
Grillujemy wszystkie składniki. Warzywa można grillować na grillu lub w piekarniku z funkcją grilla. Jeżeli macie kuchenkę gazową można też warzywa opalić ale ja za tym nie przepadam, gdyż po skończonym opalaniu kuchenka jest brudna. Kiedy warzywa są już dokładnie zgrilowane wsadzamy na chwilę do woreczka aby łatwiej było obrać warzywa ze skórki. Następnie obieramy je ze skórek i mielimy. Podajemy na talerz gdzie dodajemy trochę oleju i solimy. Można również dodać oliwki i tuńczyka. Smacznego!