Tajine
Nazwa tażin najczęściej kojarzy się z marokańskim daniem przygotowywanym w naczyniu o tej samej nazwie. W Tunezji mają swoją wersję tajine, bardzo odbiegającą od tej marokańskiej. Tunezyjski tajine to tak naprawdę jajeczna zapiekanka z dodatkami mięsa np. kurczaka, lub tuńczyka. Znane też są rodzaje: tajine malsouka czy tajine sebnekh (wersja ze szpinakiem). Tagine jest bardzo popularnym daniem w Ramadanie, zwykle nie występuje jako główne danie.
Składniki:
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 3 duże ziemniaki
- 6 jajek
- pęczek pietruszki
- 200 g startego żółtego sera
- cytryna
- sól i pieprz
- łyżeczka kurkumy
- opcjonalnie: szczypta ras el hanout
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, chwilę pieczemy na głębokiej patelni dodając również kurkume, zalewamy wodą i dodajemy ziemniaki. Solimy i dodajemy pieprzu. Dalej gotujemy do miękkości ziemniaków, wyciągamy je i kroimy w kosteczkę. Siekamy natkę pietruszki dodajemy do ziemniaków, następnie mięso, jajka i mieszamy, uprzednio dodając soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Wszystko wylewamy na blachę (lub naczynie żaroodporne) wcześniej wysmarowaną masłem. Piekarnik ustawiamy na 170°, program góra dół i pieczemy 70-80 min (w zależności też jaki macie piekarnik).