Yoyo czyli tunezyjskie donuty, podobne do naszych oponek lecz bez sera. Tunezyjskie słodycze mają jedną charakterystyczną cechę – są bardzo słodkie, i takie też są youyou.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • ok. 90 ml oleju + większość ilość oleju do smażenia
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 700 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • pół cytryny
  • szczypta soli
  • ewentualnie sezam, miażdżone migdały lub pistacje

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z cukrem (200 g), potem dodajemy cukier waniliowy i olej – mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ( podałam w składnikach 700 g ale może być mniej lub więcej, radzę dodawać po trochu mąkę i sprawdzać jaką konsystencję ma ciasto) i szczypta soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 15 min. W tym czasie rozgrzewamy na ogniu olej i przygotowujemy polewę – lukrową, czyli do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, kładziemy na gaz i dodajemy świeży sok z cytryny. Kiedy mamy już rozgrzany olej, ciasto wałkujemy, wycinamy kułeczka szklanką, wydrążamy dziurę lub dla tych co podobnie jak ja nie mają wałka – urywamy kawałeczek ciasta, zawijamy w rulonik i łączymy go tak, że powstaje kółeczko. Następnie smażymy youyou tak jak to robi się z naszymi pączkami. Gotowe yoyo moczymy na sekundę w lukrze (dla tych co lubią można je jeszcze obsypać sezamem lub zmiażdżonymi migdałami lub pistacjami, taka wersja jest popularna w Tunezji jednak mój mąż nie lubi więc mamy bez) i odstawiamy aż ostygną.

Related Post