Tunezyjskie rogi gazeli czyli cornes de gazelle

Rogi gazeli mahchi Tataouine

Cornes de gazelle czyli rogi gazeli zwane inaczej garn ghzel to ciastka o migdałowym nadzieniu, bardzo słodkie, idealne z herbatą miętową z orzeszkami. Choć kojarzą się najbardziej z Marokiem to znane są w całym Maghrebie, również w Tunezji. W Algierii zwane też tcharak msekkar a w Tunezji występuje trochę inna wersja mahchi Tataouine, znana najbardziej w regionie tego miasta. I taki z przepisem takiej wersji chciałabym się dzisiaj z Wami podzielić.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • łyżeczka masła (20 g)
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
  • żółtko jajka
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 70 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 70 g posiekanych prażonych orzechów laskowych
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki wody z cukru pomarańczy
  • 125 g cukru
  • 200 g cukru
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny albo plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Do miski z mąką dodajemy szczypte soli, masło i cukier – delikatnie mieszamy, następnie dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy i żółtko i wyrabiamy ciasto. W momencie kiedy ciasto staje się jedną masą, która nie klei się do miski odstawiamy do lodówki na mniej więcej pół godziny. W tym czasie należy przygotować farsz, mieszając wszystkie składniki – migdały, cynamon, wodę i cukier. Po wyjęciu ciasta z lodówki należy rozwałkować je na desce uprzednio pospanej mąką i wykrajamy np. małą miseczką czy dużym kubkiem, o średnicy mniej więcej 10 cm, koła z ciasta. Nabieramy farsz i tworzymy z niego rulonik, następnie oklejamy go ciastem. Następnie tworzymy z ciastek półksiężyce. Wcześniej należy rozgrzać olej na głębokiej patelni i wtedy kładziemy na niej ciastka. Usmażone ciastka zanurzamy w syropie który przygotowujemy z zagotowanej wody i cukru na małym ogniu a następnie dodania soku z cytryny.

Przy innej okazji znajdzie się przepis na szerzej znaną wersję cornes de gazelle.