Mimo, że Tunezja jest krajem muzułmańskim w którym teoretycznie nie powinno się spożywać alkoholu, w Tunezji nie tylko się go kupuje i pije ale także produkuje. Więcej o tym możecie poczytać tutaj. Tunezja również jest producentem win.

Winiarstwo w Tunezji ma bardzo długą tradycję, już w czasach starożytnych produkowano wina na szeroką skalę. Po podboju terenów dzisiejszej Tunezji przez Arabów produkcja win została znacznie zmniejszona aż do czasów kiedy kraj ten stał się protektoratem Francji i nastąpiło odrodzenie tunezyjskiego winiarstwa. Jednak dopiero pod koniec lat 90. XX wieku zaczęto inwestować w winnice. W Tunezji produkowane są wina czerwone, różowe oraz białe przy czym te ostatnie stanowią mały % rynku. Rejon w którym produkowane są wina w Tunezji to przylądek Cap Bon i okolice Tunisu. Na uwagę zasługuje zwłaszcza miasteczko Grombalia, niedaleko Nabeul. Tunezyjskie wina nie są mocne – mają głównie od 11 do 13,5‰. W Tunezji korzystają z francuskiego systemu certyfikacji przyznawanych regionom.

Wyróżnia się 7 regionów:

  • Grand Cru Mornag – ok. 40 km od Tunisu w tym rejonie występują winogrona typu Carignan, Shiraz i Cabernet Sauvignon.
  • Mornag – obszar rozciąga się od Grombalii do Korby na wschodzie po Enfidha na południu. Z racji suchego klimatu i opadów na poziomie 300-400 mm występują na tym obszarze winogrona czerwone, różowe oraz białe.
  • Thibar – w tym rejonie występuje klimat kontynentalny a opady są większe niż w rejonie Mornag.
  • Wzgórza Uthica – ok 40 km od Tunisu. W tym rejonie produkowane są tylko wina czerwone i różowe np Coteaux de Bizerte albo Donaine Karim.
  • Tebourba – obejmuje duży obszar, dzięki swojemu klimatowi produkowane są wina o wyjątkowych cechach i prestiżu. Tutaj również nie są produkowane białe wina.
  • Sidi Salem – ok 30 km od stolicy. W tym rejonie gleba składa się z osadów żwirowych a opady wynoszą 500-600 mm/rok dzięki czemu tutaj produkuje się czerwone i różowe wina które pasują do potraw mięsnych i dziczyzny. Np. Domaine Nepheris
  • Kelibia – rejon położony w odległości 140 km od Tunisu. Na tym obszarze można spotkać gleby krzemionkowe a klimat jest śródziemnomorski z racji swojego położenia. W tym rejonie występuje tylko jedna odmiana – Muscat, polecany jako aperitif lub do potraw z grillowaną rybą bądź owocami morza.

Najczęstsze odmiany winogron występujące w Tunezji to: Shiraz(Syrah), Merlot, Cabernet Sauvignon, Carignan, Muscat. Wg szacunków w p sezonie 2018 wyprodukowano ok 32 000 t winogron i ok 230 000 hl wina. (Nie są to oficjalne dane ale szacunki ministerstwa).

Produkcja i eksport win to też duża gałąź gospodarki Tunezji. Tunezyjskie wina częściowo są eksportowane za granicę. Najwięcej do Francji ale też do Niemiec, USA, Kanady czy Belgii. W Polsce obecnie nie ma dostępnych tunezyjskich win a szkoda.

Related Post