Tunezyjska cappucin

Historia herbaty oraz kawy w Tunezji zaczyna się kilka wieków temu. Kawa na terenach dzisiejszej Tunezji pojawiła się w XVI w. natomiast herbatę zaczęto pić dużo później – w XIX wieku, kiedy była napojem dla ludzi bogatszych. W dzisiejszych czasach zarówno kawa jak i herbata jest obecna w każdym domu czy kawiarni.

Herbata

Herbata z pistacjami

Najpopularniejszymi herbatami w Tunezji są herbata miętowa oraz herbata czarna zwana w Tunezji “czerwoną”. Tunezyjczycy uwielbiają herbatę z wszelkimi orzechami – nerkowca, pinii, pistacji czy migdałów. Z takim dodatkiem najczęściej można się spotkać na weselach gdyż orzechy są drogie w Tunezji. Liście herbaty wraz z dużą ilością cukru gotuje się w specjalnym dzbanku, nalewa się do malutkiej szklaneczki a potem dodaje się orzechy. Z uwagi na to, iż taka herbata jest bardzo mocna Tunezyjczycy raczej nie piją jej na noc. Szklaneczki w których piją Tunezyjczycy herbatę nazywa się kess trabelsi.

Kawa

Cappucino

Kawa to drugi napój który jest popularny w Tunezji. W tunezyjskich kawiarniach Tunezyjczycy piją kawę w małych szklaneczkach/filiżankach. Pomimo tak małej ilości kawy potrafią pić tę jedną kawę godzinami! Najbardziej popularne jest esperesso. Co ciekawe w menu tunezyjskich kawiarni pod nazwą cappucin nie kryje się cappucino a kawa z niewielką ilością mleka, podawane w małych filiżankach. Dostępność cappucin nie oznacza, że nie dostaniemy cappucino, wręcz przeciwnie, tak samo jak americain (americana), direct – kawa podobna do latte, macchiato i różne specjalności danej kawiarni. Popularna jest też kawa po turecku zwana w Tunezji kahwa arbi przygotowywana w zazoua – specjalnym naczyniu.

Related Post