Market jelbena

Market jelbena, gulasz który swoją nazwę wziął od zielonego groszku zwanego w Tunezji żelbena… Przepis jest bardzo prosty a czas jaki zajmuje przygotowanie dania nie jest długi.

Składniki:
- 3 pałki lub nogi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 3 zielone podłużne papryki
- oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- przyprawy papryki chilli
- 1 puszka groszku
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta sól
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka tabel
- 0,5 l wody
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy oliwę tak aby przykryć dno garnka, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawę chilli, sól, pieprz, tabel, czosnek i gotujemy 5 min., po tym czasie dodajemy wodę, po kolejnych mniej więcej 5 min. dodajemy mięso, ziemniaki przekrojone na ćwiartki, papryki. Nadal gotujemy przez kolejne 30-45 min w zależności czy warzywa i mięso są gotowe. Na samym końcu dodajemy groszek. Podajemy jak zwykle z bagietką.
Smacznego!